https://www.youtube.com/watch?v=zW-g7hXO0vY

Dret a vot

Play Video

Per no perdre el dret a votar

 

Sabíeu que moltes persones que tenen una sentència d’incapacitació no poden votar? Aquesta és la situació en la qual es troben unes 95.000 persones a tot l’estat espanyol.

Les seves famílies van optar per incapacitar-los per evitar que ningú els enganyés a l’hora de prendre decisions sobre els seus béns, però els jutges van decidir en les respectives sentències retirar-los tots els drets civils, en comptes d’aplicar-los una incapacitació parcial que els permeti votar.

És el cas de les protagonistes d’aquest reportatge. La Dolors Torrents fa 10 anys que no pot votar, malgrat que ella ens explica que ho voldria fer perquè té “criteri i opinió” per poder decidir lliurement el seu vot. La Marta de l’Asunción també té privat el dret a votar per una sentència d’incapacitació, que ella i la seva família consideren que és injusta.

En les eleccions del 24 de maig, va poder exercir el seu dret perquè la sentència encara no és ferma, però tem que en les properes cites electorals no podrà dipositar la seva papereta a l’urna. La seva família reclama que es tinguin en compte normatives internacionals com la convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual, i que un dret tan bàsic i fonamental com aquest sigui reconegut per la llei electoral espanyola.

DINCAT, federació que agrupa entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, ha posat en marxa recentment una campanya que inclou l’edició d’una guia amb consells perquè les famílies de les persones que han estat incapacitades lluitin perquè se’ls pugui restituir el dret a votar.

making of dret a vot
Making of